ČESKÁ LITERATURA NA INTERNETU

pomozte zachránit tento dům
KAREL HYNEK MÁCHA
(16.11.1810 až 6.11.1836)

Pokud jste mi napsali, že lebka patří největšímu z českých básníků Karlu Hynku Máchovi, tipovali jste správně. Takových odpovědí ale nebylo mnoho, a proto úspěšným řešitelům gratuluji o to více - jste evidentně geniální... Správně jste odvodili, že:

  • nejde o mladého českého básníka J. H. Krchovského
  • spisovatel pózoval fotografovi mrtvý
  • někdo musel otevřít jeho rakev...

    Byli to moderní vykradači hrobů - antropologové a udělali to v roce 1938, aby se celý národ mohl projít za rakví z Litoměřic až do Prahy. Mácha byl totiž vážným kandidátem na patrona českých turistů, protože už za svého života pilně navštěvoval hrady. Jednoho dne se vydal na oblíbený Křivoklad, ale cestou zabloudil a po dlouhém pochodu lesem se najednou vynořil v italských Benátkách...

    Bohužel se nezachoval žádný oficiální portrét Karla Hynka Máchy, a proto vám mohu ukázat pouze Máchův autoportrét. Zkuste ho srovnat s profilem lebky, který také zveřejňuji...

    Pokud máte Máchu rádi, určitě si nenechte ujít jeho nejslavnější báseň Máj, která je k dispozici na Internetu i v původním znění z roku 1836, a první český horor - povídku Pouť Krkonošská...

    Aby se na mě J. H. Krchovský příliš nezlobil, přidávám ještě odkaz na jeho osobní stránky. Podívejte se na ně a určitě mi dáte zapravdu, že jistá vizuální podobnost obou básníků tu přece jen bude...

    Radek Sárközi


    ODPOVĚDI

  • To nemuže bejt nikdo jinej než sám Svatopluk Čech.
    komentář: Jako absolvent gymnázia Svatopluka Čecha máš vědět, že to není on!

  • otpovjed na fasi otaska: Jara da von Zimmermann zduvodneni: mel presne takove oboci
    komentář: nenechte se zmást obočím, pohled očí vypovídá o člověku daleko více...

  • Vazena ceska literaturo, na snimku je Jan Neruda - chybi mu totiz jednotka a dvojka vlevo nahore, to ma z toho, ze jak lvove bil o mrize, jak lvove v kleci jati. Vubec celkove nevypada moc fit: zpival Pisne kosmicke a zapomnel si dole skafandr.
    komentář: každý žáček přece ví, že Nerudovi nechyběla jednotka ani dvojka vlevo nahoře, ale devítka vpravo dole!

  • Je to Jirásek

  • Proporce na fotografii mě nutí volit z těch, kteří nejsou z tohoto světa. Jiskra v oku a zachovalost skeletu svědčí o lásce čtenářů i kritiků. Který spisovatel však dokázal tento jev vyvolat? Leda snad neznámý autor a hlavně hodně vzdálený, nedotýkající se společenských a dobových problémů. Je takový spisovatel?
    komentář: v tomto textu jsem marně hledal odpověď, promiň, Luďko...

  • Domnivam se, ze na fotografii je spisovatel, nebo spise lebka spisovatele J. A. Komenskeho. Duvod je jednoduchy - pokud vim, je to jediny nas spisovatel, ktery byl exhumovan. Z hudebniku to byl Bedrich Smetana, z kralu Karel IV.
    komentář: bohužel Češi své velikány exhumují jako na běžícím pásu. Asi proto, že za jejich života je nestíhají ocenit. Děkujte lebkám dál, vy hamleti bez kordu...

  • Myslím, že je to "velmi oblíbený" spisovatel pro všechny studenty K. H. Mácha. Typuji Máchu, protože jsem jednou viděla takovou lebku v novinách a byla jeho, tedy alespoň myslím. (Na noviny si nevzpomenu, nějaký o literatuře, knihách.)
    komentář: výborně, ale příště radši "typujte" s měkkým "i"...

  • Co je Jan Drda?
    komentář: záludná odpověď otázkou...

  • Frynta

  • Jan Zahradníček

  • Karel Capek

  • Vyfoceným je evidentně Zdeněk Rotrekl. I když se tak často neusmívá, ta typická prověšenost spodní čelisti a vlastně i celková vertikální - ale trochu paradoxně negotická, tedy nesměřující nahoru k bohu - protáhlost obličeje nedokazují nic jiného. A ovšem krásné velké oči, to uz je celý Zdenda.
    komentář: nejsem si jistý, ale není tento český spisovatel a hrdina stále mezi živými?

  • Cau Radku; no, ta lebka je Machova. Co vyhraju? (Jasne, vim ze nejsem moc vtipnej, ale aspon se snazim).
    komentář: nevyhraješ nic, Jakube, protože jsem se nechal podplatit (z něčeho žít musím...)

  • Jsem si vice nez jista, ze se jedna o mou fotografii (jen tak mezi nami - kdo vam povolil ji zverejnit?)- vice nez 500let starou ovsem. Bezpochyby - vsimnete si prosim vyraznych licnich kosti (jelikoz jsem v minulem zivote byla tez doktorkou - napsala jsem dilo - Poznas me podle mych kosticek)- to znamena, ze kosti patri vyrazne osobnosti - zene - zene s BOZSKYM jmenem- Eva (to jsem ja...) Dale: Uchvacujici usmev - ted je vam myslim vic nez jasne, ze jadina osoba, ktera ma tak uchvacujici usmev jsem ja /jestli neverite - nechte me vyhrat a ja vam zaslu foto/. Vsimli ste si te stolicky vlevo dole? Plomba je jeste zachovala, avsak fotograf mr "sejmul" ze spatneho uhlu. No a vezmeme-li celkovy tvar hlavy - mozkovna je dostatecne velika a stin zahrnuje nejvice postizene casti mozku - tedy v pozitivnim slova smyslu - citova vnimani, vyborna ucenlivost retoriky, smysl pro humor apod....Pokud chcete podrobnejsi informace, zaslu je velice rada. Nactenou a zdar a silu.....
    komentář: přijďte se někdy ukázat...

  • Lebka českého spisovatele patří asi mně, když si uvědomím, jak vypadám po ránu při pohledu do zrcadla...
    komentář: mělo jít o VÝZNAMNÉHO spisovatele, né Vás...

  • je to františek dobrota, držitel prestižní ceny literární obce, "Talent roku 2000", za sbírku básní "Trpělivost k uzoufání!" vydanou vlastním nákladem ( proto ten chybějící zlatý zub) v roce 1920 v počtu 100 ks á 1,20 Kč - brožovaně. jak je vidět z jeho úsměvu ocenění jej velmi potěšilo
    komentář: bohužel, nešlo o "rodáka z blízké vesničky", ale o rodilého Pražáka...

  • To je poslední známá podobizna Járy da Cimrmana.
    komentář: není, i když jeho lyricko-epická báseň CimrMáj je také geniální...

  • Rád bych získal trojí doživotní členství v Klubu české literatury, takže se pokusím být první správný, nejvtipnější i vylosovaný:

    1. Málo českých spisovatelů bylo exhumováno, vlastně vím jen o jednom. V roce 1938, těsně před odstoupením sudet Německu, byly převezeny ostatky Karla Hynka Máchy z Litoměřic do Prahy. Takže je to Karel Hynek Mácha.

    2. ...pak blyskne meč, kat rychlý stoupne krok
    v kolo tne meč, zločinci blyskne v týle.
    Upadla hlava, skok i, ještě jeden skok,
    i tělo ostatní ku zemi teď se skloní.
    Karel Hynek předpověděl v Máji svoji smrt na popravišti za otcovraždu, avšak ve skutečnosti zemřel "jenom" na zápal plic. Jeho stoupenci se zmocnili hlavy popraveného lapky Suchého Čerta z Lamberka a vyměnili ji za hlavu Máchovu. Hlava tedy, ač u Máchova těla, patří Suchému Čertu, o kterém však není známo, že by se zapsal do české literatury jako významným spisovatel.

    3. Za vylosování mé odpovědi nabízím úplatek 10,- Kč. Budu-li skutečně vylosován, sdělím vám číslo své Visa karty a opatřím je elektronickým podpisem.
    S úctou Lubomír Ptáček

    komentář: gratuluji, je to první správná a zároveň nejvtipnější odpověď a kupodivu i jedna vylosovaná odpověď... (pošlete 10 korun a to číslo Vaší Visa karty)

    NOVÁ SOUTĚŽ NA VÁNOCE

    Co znamená slovo PERUCHTA a jaký vztah má k letošnímu prosinci?

    Správné a vtipné odpovědi odměníme začátkem příštího tisíciletí!

    Pište na mail literatura@atlas.cz

  •  










    Máchova lebka


    Máchův profil


    Máchův autoportrét